Leiden English Choir

Over ons

Over ons

Het koor

koor/choir

Het Leiden English Choir is een dynamische groep mensen van verschillende leeftijden en nationaliteiten. Regelmatig zingen buitenlandse studenten voor één of meer periodes met ons mee. De repetities vinden dan grotendeels in het Engels plaats. We geven meerdere concerten per jaar in Leiden en omgeving, rond Kerst met onder andere klassieke Christmas Carols. Het voorjaarsconcert is vaak gekoppeld aan een thema. Naast Engelstalige componisten als onder meer Purcell, Britten, Vaughan Williams, Holst en Rutter komen bijvoorbeeld ook Victoria, Lassus, Fauré en Pulenc aan bod. Een aantal keer heeft het koor samen met een ander koor of orkest een uitvoering verzorgd. Met symfonie-orkest Sonante uit Wageningen hebben we het Requiem van Mozart tijdens een 4 mei herdenking in Wageningen uitgevoerd. In 2019 voerden we met het Toonkunstorkest en 3 andere koren het door Jeppe Moulijn gecomponeerde oratorium `Voyage to Creation’ uit, een wereldpremière.
Gezellig en serieus We werken hard en nemen onze muziek en de repetities heel serieus, we proberen binnen onze mogelijkheden altijd een zo hoog mogelijke muzikale kwaliteit te bereiken. Gezelligheid is op het LEC ook belangrijk: we vinden het leuk om tijd met elkaar door te brengen. Zo bezoekt een wisselend aantal koorleden regelmatig na de repetitie het nabij gelegen café en is er maandelijks een borrel, georganiseerd door de stemgroep die daarvoor aan de beurt is. Ook de feesten na afloop van de concerten duren meestal tot in de late uurtjes.


De dirigent

Paula Andrea Torres Ayala is geboren in Colombia in 1972, en heeft meer dan 20 jaar in Chili gewoond. Onlangs verhuisde ze naar Nederland en sinds mei van dit jaar woont ze in Utrecht. Ze behaalde haar diploma Koordirectie aan de Universiteit van Chili in 2003 en haar masterdiploma Orkestdirectie in 2020. Ze heeft gestudeerd bij prestigieuze meesters uit de Colombiaanse koorwereld zoals Alejandro Zuleta, Jorge Zorro en Julián Gómez en in Chili bij Guido Minoletti. Ze heeft haar studie in dit specialisme geperfectioneerd bij de bekende Argentijnse dirigenten Néstor Andrenacci en Néstor Zadoff en heeft deelgenomen aan masterclasses van Robert Sund (Zweden), Felicia Pérez (Cuba), Werner Pfaff (Duitsland), Josep Prats (Spanje) en Krista Audere (Letland). Momenteel studeert ze aan het HKU Conservatorium in de Master of Music opleiding Koordirectie bij professor Rob Vermeulen. Op orkestgebied studeerde ze onder leiding van David del Pino Klinge (Peru/Duitsland) en Nicolas Rauss (Zwitserland). Al bijna 20 jaar geeft ze les in bachelor- en masteropleidingen, verbonden aan onderwijsinstellingen zoals de Pontificia Universidad Católica, Universidad de Chile, Universidad Mayor en Universidad Alberto Hurtado. Ze ontwikkelde een opmerkelijke artistieke carrière als dirigent van gerenommeerde koren in Chili, waaronder het Ensemble Res Nova (oprichter), Coro Bellas Artes la Universidad Alberto Hurtado´s Camber Choir en Ensemble Ikaros (oprichter). Ze heeft ook gewerkt als workshopleider en gastdirigent van Chileense groepen zoals Femme Vocal en in het buitenland van het Koor van de Universidad de los Andes (Bogota – Colombia), Coro Magno de la Universidad del Valle (Cali – Colombia), Coro de la Municipalidad de Puerto Madryn en Coro Nacional de Jóvenes de la República de Argentina, en onlangs van het Leeuwarder Kamerkoor in Nederland. Ze verkent nieuw en divers koorrepertoire en heeft concerten gegeven in Chili en in landen als Colombia, Peru, Argentinië, Engeland, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië, Tsjechië, Nederland en Israël. Haar vruchtbare activiteiten voor het Kamerkoor van de Universiteit Alberto Hurtado hebben haar belangrijke erkenning opgeleverd van de nationale critici dankzij haar bijdrage aan kameropera’s, uitgevoerd in belangrijke muziekzalen in Chili. Haar orkestervaring omvat haar periode als dirigent van jeugd- en universitaire ensembles. Tussen 2018 en 2020 was ze verbonden aan de Stichting Jeugd- en Kinderorkesten van de Chileense regering (FOJI) als chef-dirigent van het Regionaal Jeugd Symfonie Orkest van Coquimbo. Ze was gastdirigent van het Symfonisch Orkest en ensemble van het Muziekinstituut van de Katholieke Universiteit en van het professionele Klassiek Orkest van de Universiteit van Santiago de Chile. In januari 2024 begon ze als dirigent van het Leiden English Choir.


De repetitor

Aafko Boonstra

Aafko Boonstra is dirigent en pianist. Hij voltooide zijn pianostudie bij Michael Mizrahi (Lawrence Conservatory of Music) en Sepp Grotenhuis (Koninklijk Conservatorium) naast een studie wiskunde aan de Universiteit Leiden. Momenteel promoveert Aafko in de forensische statistiek aan de Vrije Universiteit. Hij is nog steeds actief als dirigent en kamermusicus.